Kintyre Gin


Beinn an Tuirc Distillers är ett litet destilleri på Kintyrehalvön ca 21 km från Campbeltown. Är ni i Campbeltown så välj den enfiliga smala vägen på Kintyres östra sida norrut. Niall och hans fru Emma Macalister Hall är de som driver destilleriet. Två fantastiskt trevliga människor som brinner för det de gör och att skapa jobb lokalt. Destilleriet ligger fantastiskt vackert på Torrisdale Castle Estate som ägs av Niall, och han är 4:e generationen Hall som äger det. Nialls och Emmas barn är 5:e generationen som bor där.  


Torrisdale Castle Estates huvudbyggnad.



År 1815 påbörjades byggandet och sedan har nya byggnader tillkommit i omgångar under årens lopp. Namnet Beinn an Tuirc kommer från den högsta toppen på berget Kintyre och den är belägen 447 m över havet. Destilleriet ligger i dalen på sidan av berget. Fram till 1982 ägde familjen hela berget men det såldes då för att användas för skogsbruk.


Mycket trevlig liten väg upp till själva destilleriet.


Detta fantastiska lilla destilleri ägs av Niall, hans fru Emma och Nialls bror Kenny.  I mitten av år 2016 började de att bygga destilleriet och skaffa alla tillstånd. De har en tysk kopparpanna tillverkad av Müller Brenneranlagen. Kopparpannan är på 230 l och är döpt till Big Don. 

Destilleri Byggnad och buteljering.


Destilleriet har de placerat i det gamla svinstallet som de byggt om. Varje körning är på ca 200 l vilket ger ca 240 flaskor 70cl 43%. I normalfallet kör de 2 destillationer för varje batch de buteljerar. Dessa 2 destilleringar får gifta sig i en behållare innan buteljering. Förspriten (head) och efterspriten (tail) duger ej att dricka utan den tas tillvara i den mån det går. Av förspriten gör de i dagsläget handsprit som kallas ”Hogg Wash”.  



Niall till vänster Big Don (kopparpannan) i mitten och Su Black som är head distiller.


Som de flesta andra gindestillerier köper de in 96% PBS (Plain British Spirit) på 1000 l IBC. Detta då det är alldeles för kostsamt att bränna sin egen sprit. Det är även svårt att få konsistens, en hög alkoholhalt och en bra kvalitet. 





I juli 2017 buteljerade de sin första batch med Kintyre Botanical Gin. De buteljerar den i en mycket snygg flaska med tryck runt om med lyxig träkork. Detta är deras standardgin som de buteljerar i batcher.  De har ett flertal gin i sitt sortiment varav Kintyre Botanical Gin är deras standardgin. 


Botanical Gin är en small batch gin och handbuteljeras. En batch ger ca 480 flaskor med en styrka på 43%. Varje batchnamn  och flasknummer skrivs för hand på varje baketikett. Deras senaste batch “Scunnered” för UK blev 1098 flaskor, detta då de ej kom på ett bra namn men fortsatte att bränna sprit. Namnen för UK har lokal anknytning från Kintyre. Den buteljeras vid 43% då de provat fram att smakprofilen kommer bäst fram då.









Följande kryddor och örter ingår i Botanical Gin:

Tolv botaniska produkter används i Kintyre Gin för att uppnå kännetecken för denna väldigt smakfulla och välbalanserade gin. 10 av dessa används vanligen inom ginframställning medan 2 är unika för dem. Dessa 2 är isländsk mossa och fårsorra, detta då de växer i överflöd på Torrisdale Castle Estate där destilleriet är beläget. Isländsk mossa är en lav och en indikator på ren luft som man är välsignade med på Kintyre.

Övriga ingredienser: 

Enbär - helt mogna bär som är kärnsmaken för gin och ger en distinkt enbärsarom och en smak som är synonymt med tall.

Korianderfrö - hela frön, den här botanikens eteriska oljor ger doft av citron och tillför krydda med en långvarig smak av ingefära.

Angelica rot (Kvanne på Svenska) - de essentiella oljorna av denna rot ger jordnära och blommiga egenskaper och hjälper till att binda smaker med gin.

Mandlar - de eteriska oljorna från den nymalda mandeln bidrar till ginets sötma, balans och munkänsla.

Orris Root - själva roten på Iris, de eteriska oljorna i denna ger söta jordiska smaker. Det är också känt som ett fixativ för dess förmåga att binda smaker och aromer som är nödvändiga i gin. Vanligtvis används den i parfym- och potpurri-industrin för att hålla arom tillsammans.

Cubeb Berry (Kubeberpeppar) - hela torkade bär, dessa bär ger en behagligt varm och kvardröjande smak av kryddor och blommor.

Apelsinskal - torkat skal, de essentiella oljorna ger de söta citrussmakerna.

Citronskal - torkat skal, citronens eteriska oljor ger en sur citrussmak för att komplettera den söta smaken av apelsinen.

Lakritsrot - de eteriska oljorna i denna rot ger sötma till gommen och ger ginen rondör.

Cassia Bark - de eteriska oljorna i denna växt används för att förbättra smaken av gin med jordnära, varma och kryddig smaker och liknar mycket kanel.

Isländsk mossa - De torkade klippta bladen och de eteriska oljorna i denna lav ger lite djupare smak och lätt bitterhet som komplement till de andra söta ingredienserna.

Fårsorrel - De torkade klippta bladen och stjälkarna och de eteriska oljorna i denna växt ger en lätt klibbig, syrlighet och behaglig blommig arom.


Beinn an Tuirc Distillers tillverkar även två andra gin i sitt standardsortiment: Pink och Tarbert Legbiter.

De skiljer sig på följande sätt mot Botanical Gin:

Pink 40% (vacker rosa färg) batchstorlek ca 320 50 cl flaskor. Innehåller följande 11 kryddor och örter: Enbär, koriander, apelsin, citron, hallon, gryn, orris, cassia, lakrits, mandel, angelicarot (kvanne).

Tarbert Legbiter 57% Navy Strength batchstorlek ca 260 50 cl flaskor. Innehåller följande kryddor och örter: Enbär, koriander, hibiskus, rosa pepparkorn, orris, cassia, lakrits, mandel, angelicarot (kvanne).




Deras provningsrum kommer under hösten att bli ett riktigt café. Här kommer man kunna avnjuta bakverk och lättare maträtter med egenodlad potatis och grönsaker. Eller varför inte avnjuta en Gin och Tonic eller två? De håller även på att bygga en lokal där de kommer hålla ginskola, en eller fler dagarskurs inklusive övernattning.


Niall har stora planer för framtiden. Snart börjar byggnationen av ett whiskydestilleri på området granne med gindestilleriet. Målet är att börja bränna sprit i slutet av 2022. Det blir ett litet destilleri med kapacitet att bränna ca 15000 l sprit per år. Då det ligger granne med Campbeltown hoppas han få räkna sig som ett Campbeltown-destilleri. Detta blir det fjärde om Scotch Whisky Association SWA går med på det.


Så här är det tänkt att den tillbyggnad som skall innehålla whiskydestilleri delen skall se ut. De kommer att producera 2 olika sorters whisky: en rökig Campbeltown-stil och en orökt. Mycket spännande! 

Så här snygg blir första batchen till Sverige. Till att börja med blir det Botanical Gin som blir tillgänglig, på sikt hoppas vi få hit även Pink och Legbiter.





Min fantastiska fru Anna har namngett Batch 1 till Sverige. 


Här ser ni var destilleriet ligger.





Länkar:

Beinn an Tuirc https://www.kintyregin.com/

Torrisdale Castel Estate https://www.torrisdalecastle.com/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Glen Scotia 2020 Festival Edition Tawny Port Finish

Välkommen till mitt Kintyre

Imorgon händer det!